Plătim contribuții la sănătate ca să ajungem să fim dați afară de la Unitatea de Primiri Urgențe

Zilele trecute o altă știre a revoltat opinia publică: tânără care a născut pe trotuar, după ce a fost refuzată de Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Urziceni.

Cazul devine cu atât mai grav cu cât aflăm că tânăra e și surdomută. Poate ea nu a înțeles ce i-au spus asistentele de la UPU, dar cu siguranță, acele asistente știau că tânăra este în travaliu. Cu toate astea, au trimis-o acasă.

Cazul a avut un final fericit: tânăra, asistată de un echipaj al SAJ Ialomița, a născut, în condiții improprii, o fetiță perfect sănătoasă. Dar, așa cum a spus într-o postare pe rețelele sociale unul dintre ambulanțierii prezenți la fața locului, puteam asista și la un final nefericit, așa cum a fost cel al tânărului de 32 de ani, pe care aceeași Unitate de Primiri Urgențe, cu o zi sau două înainte de acest caz, după ce l-a tratat superficial, desi tânărul acuza dureri în piept, l-a trimis acasă, unde, peste câteva ore tânărul a murit.

Pentru că imagini și filmări cu modul în care tânăra a fost nevoită să nască au apărut în spațiul public, a început valsul declarațiilor, în care fiecare arată cu degetul spre alții și nimeni nu își asumă vreo vină.

Managerul spitalului spune că, în cazul tinerei, a acționat corect, iar că despre tânărul decedat abia a aflat. A refuzat să-și dea demisia la cererea Ministrului Sănătății, fiind ulterior suspendată din funcție de Primar, cel care are în subordine Spitalul.

Primarul spune că vina ar putea aparține Ministerului Sănătății pentru lipsa medicilor și că așteaptă finalizarea anchetei interne.

Asistentele spun că nu au trezit medicii la sosirea tinerei și a tânărului pentru că, de fiecare data când o fac, sunt certate de către aceștia. Alții, foști sau actuali angajați ai Spitalului Municipal, sub protecția anonimatului, au declarat pentru diverse publicații în ce condiții se desfășoară activitatea în acel spital, vorbind în același timp și despre comportamentul unor cadre medicale care își desfășoară activitatea acolo. Bănuim că aceste lucruri se întâmplă în multe spitale din țară.

IPJ Ialomița s-a autosesizat în cazul tinerei. În același timp, rudele tânărului decedat au formulat o plângere penală.

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control și a solicitat demisia Managerului Spitalului. Din declarațiile Ministrului Sănătății reiese că a încercat să contacteze Managerul Spitalului Municipal Urziceni pentru a primi niște explicații, însă acesta nu i-a răspuns la telefon. Nu e prea clar ce s-ar fi întâmplat dacă doamna care ocupă funcția de Manager al Spitalului Municipal Urziceni de vreo 6 ani ar fi răspuns la telefon și ar fi dat niște explicații. Nu i s-ar mai fi cerut demisia?

Sursa foto: Facebook Ministerul Sănătății

Noi suntem de părere că primul care trebuie să își dea demisia este Ministrul Sănătății, chiar dacă nu are o vină direct în acest caz. Vina domniei sale, la fel ca cea a multor miniștri sau șefi de instituții este aceea că perpetuează și tolerează un sistem disfuncțional, în cele mai multe cazuri corupt. Un sistem care, după ce ajunge să omoare sau să nenorocească oameni, acționează doar în sensul ca, la finalul tuturor anchetelor și paraanchetelor, făcute, de cele mai multe ori, la presiune publică, victima sau mortul să fie de vină.

Ce nu au înțeles cei care ajung să ocupe funcții în instituțiile statului roman, de la cel mai mare la cel mai mic, este că noi, românii, plătim lunar sume foarte mari pentru servicii care ar trebui să fie de calitate. Numai că noi, nu doar că nu primim servicii de calitate, ci am ajuns să nu le primim deloc, iar în 80% din cazuri, când le primim, sunt în bătaie de joc. Toate astea pe banii, sănătatea și nervii noștri.

Chiar nu mai avem oameni competenți, capabili să înțeleagă de ce ocupă funcțiile pe care le ocupă sau ce presupun meseriile pe care și le aleg? Sau acești oameni nu mai au loc de tot felul de indivizi cocoțați sau plantați într-o funcție din care refuză să mai plece, chiar și când se dovedește că nu sunt în stare de nimic?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *