Și a început Nifoniada…

Străzi deja blocate, discursuri, premieri…

De data asta am urmărit-o live pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Târgoviște.

A ținut ÎPS să aducă în discuție că, dacă ar fi trăit Sf Ierarh Nifon, ar fi dat și el binecuvântare pentru folosirea rețelelor sociale de către Biserică. Ei, nu trebuia să vă scuzați acum pentru asta. Dacă nici voi nu mai sunteți în pas cu tehnologia, cine să mai fie… Bine, asta te cam îndepărtează de Dumnezeu și de oameni, dar…să zicem că e un alt canal să transmiteți învățăturile creștine. 

Și am ajuns la sfaturile date de Nifon de acum tinerilor creștini. Până la un punct suntem de acord: că vremurile sunt grele și lumea e rea; că există violență fizică și de limbaj și jigniri. Că ei trebuie să nu fie așa și să își păstreze zâmbetul sincer pe buze. Am adăuga noi și vorba bună. 

Înaltpreasfinția ta, de ce nu le-ai vorbit și despre fățărnicie? Sau despre viclenie? De ce nu le-ai spus că vorbele frumoase trebuie să fie dublate de un comportament la fel de frumos? 

Ai spus că Sf Ierarh Nifon „și-a pierdut scaunul datorită îndârjirii cu care a apărat credința ortodoxă”. Și ai repetat acest aspect. Acum că e „datorită” sau „din cauza”…depinde și cât ținea la scaunul ăla. La tine sigur ar fi „din cauza”, dacă l-ai pierde. Dar nu îl pierzi. Dacă Sf Ierarh Nifon a urât păcatul și nu l-a tolerat în sânul Bisericii, tu de ce nu îi urmezi exemplul? 

Ai spus că au apărut tot felul de activiști și neomarxiști. Nu face confuzie voită de termeni că sunt două noțiuni diferite. Neomarxiștii sar uneori calul și noi o știm și nu suntem de acord nici cu toate ideile lor.

Și nu ne crede pe toți atei, că unii dintre noi avem atât de mare credință în Dumnezeu și încercăm să-i respectăm cuvântul, cu fapta, nu cu vorba. Cât de mult putem. Și ne doare să vedem că, la fel ca și acum 2000 de ani, voința Lui nu se face auzită. E acoperită de îndârjirea cu care ai spus anumite părți din discurs. Au fost momente în care am simțit atâta ură în glasul tău, încât a trebuit să îmi aduc aminte cum îmi vorbește părintele meu duhovnic ca să nu cumva să uit rolul preoților și să refuz să mai calc într-o Biserică vreodată. 

Tu ar fi trebuit să fii primul care să ne arate iubirea, bunătatea și iertarea… Știm: ești bun, iubitor și iertător, dar doar cu cei care îți cântă în strună. 

Poate noi greșim, dar tu, ca un înțelept bun, iubitor și iertător, ce pretinzi că ești, ar fi trebuit să ne arăți cu duhul blândeții calea și noi să te urmăm. Dar nu putem pentru că nu simțim că ești ceea ce vrei să pari. Nu suntem orbi: vedem adevărul. Știm și cine L-a răstignit pe Iisus. Știm și că toți cei care au apărat credința și au condamnat derapajele de la ea, nu au fost nici iubiți de oameni și nici nu au avut o soartă prea bună. Dar asta nu ne sperie și urmăm exemplul Sf Ierarh Nifon: îi „mustrăm” pe cei care păcătuiesc și fac rău altora. Nu contează pentru noi nici câți bani au și nici ce funcții ocupă. Sperăm să se rușineze singuri de faptele lor și să înceteze. 

Mă uit la cei pe care îi aduci la Nifoniadă. De ce nu îi lași să vină singuri? De ce închizi străzile? Scaunele sunt cu „circuit închis” sau poate sta oricine pe ele? Țarcul ăla la ce folosește? 

Nu te judecăm. Nici pe tine, nici pe vicar. Asta e treaba lui Dumnezeu. Dar ne facem datoria de a spune că, prin tot ceea ce faceți și prin tot ceea ce ați ales să fiți, îndepărtați oamenii de credință, de Biserica Ortodoxă Română și Îl trădați pe Dumnezeu…

Va urma…

Sursa foto: pagina facebook Arhiepiscopia Târgoviștei, Tv Online Riposta pe Net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *