Catălina Homeghiu și Secretarul de Stat din Ministerul Educației elimină nelegal un om care și-a făcut datoria?

Nu mai e pentru nimeni nicio surpriză că fiecare partid își pune oamenii lui în funcții. Odată cu rotativa, la Ministerul Educației a fost instalat Ministru PNL. 

Cum ar fi fost ca la IȘJ Dâmbovița să fi rămas în funcție Inspector Școlar General de la PSD? Dacă numirile nu s-ar face politic și omul e competent, ar fi fost ceva normal. Dar cum deja știm mecanismul de numire în funcții…

Am așteptat să ascultăm și punctul de vedere, dacă nu al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, măcar al celei despre care s-a scris în spațiul public că ar fi fost demisă. 

Într-un interviu telefonic acordat de fostul Inspector Școlar General, doamna Ileana Nicolaescu, site-ului/publicației db24news, aflăm că nu ar fi fost demisă de Corpul de Control al Ministerului Educației, că până la data interviului, la IȘJ Dâmbovița nu fusese primit niciun Ordin de Ministru, ci doar niște adrese prin care se comunica încetarea mandatului și nu demiterea doamnei și numirea ca interimar în funcția de Inspector Școlar General dl Tică Dan, membru PNL, bineînțeles. 

Credem că toată lumea și-a pus întrebarea de ce nu a fost o simplă încetare de mandat cu un comunicat de presă scurt. 

De ce a fost nevoie să fie orchestrată o asemenea situație și amplificată, mai ales că rezultatul Raportului, așa cum afirmă doamna Nicolaescu, încă nu i-a fost adus la cunoștință, iar dânsa a explicat de ce a luat măsurile pentru care i s-au făcut sesizările de către doamna Homeghiu? 

Tot doamna Nicolaescu lămurește oarecum situația descriind în interviu cum s-a comportat Corpul de Control al Ministerului Educației, de cine a fost însoțit și istoricul doamnei Nicolaescu cu doamna Homeghiu. 

Înțelegem că vin alegerile, dar de aici și până la a elimina, posibil nelegal, un om, e cale lungă. Faptul că nu mulți o agreează pe doamna Nicolaescu și că o avea și dânsa păcatele dumneaei, nu înseamnă că „s-ar fi făcut dreptate” pentru că nu mai ocupă în prezent funcția de Inspector Școlar General. N-ar mai fi ocupat-o oricum după rotativă. 

Dacă doamna Nicolaescu a încălcat legea, va răspunde. Dacă nu a încălcat-o, nu va păți nimic. 

Deci, afirnațiile de genul „ar duce în sfera penalului” făcute în spațiul public, mai ales de persoane care nu sunt nici procurori, nici judecători și dacă nu există o soluție definitivă, deși par inofensive, par să fie făcute ca să amplifice gravitatea unei situații.

Totuși, cui ar putea servi un scandal, ca să nu spunem circ, mediatic? Probabil cuiva care se pregătește să candideze la o funcție, de primar, să zicem? 

Să facem un mic exercițiu. Acestea sunt datele problemei: 

– PNL a vehiculat ideea că Dan Tică ar putea fi un posibil candidat;

– dl Dan Tică nu e chiar atât de vizibil în acest moment; este, dar nu suficient;

– doamna Homeghiu a fost Inspector Școlar General Interimar la Dâmbovița, numită de dl Sorin Ion și susținută de PNL, înainte ca doamna Nicolaescu să fie numită Inspector Școlar General; din afirmațiile doamnei Nicolaescu reiese că ar avea un istoric amândouă;

– știrea cu demiterea a fost preluată de pe pagina de fb a deputatului USR de Dâmbovița, Dan Blaga;

– apoi a fost preluată de site de știri local de la un ONG, declarat ca având obiect „educația”, cu o poză în care Președintele arată cu degetul, ca și cum ar acuza;

– alte site-uri de știri locale s-au limitat la spune doar ce e oficial, respectiv demiterea fostului și numitea actualului pentru că nu aveau un punct de vedere oficial sau al celeilalte părți;

– pe Edupedu apar și alte informații cu un impact mai mare, dar care, până la o soluție oficială, sunt doar informații. 

Schema pare să fie una clasică, care nouă ne întărește convingerea că, atunci când există un interes, se declanșează un întreg mecanism. Nu mai contează culoare politică, nu mai contează nimic.

Mecanismul pare să fie simplu: unul trebuie să capete vizibilitate, dar să și pară că e om bun. Deci nu el trebuie să facă sesizarea. Pe de altă parte, nici partidul lui nu e bine să dea informațiile și atunci se apelează la terțe părți. Oricum,la Târgoviște, PNL a demonstrat la alegerile locale din 2020 că știe să facă blat.

Singurii care suportă consecințele acestor „lupte” suntem noi, cetățenii. Dar cum noi nu avem nicio reacție și ne place circul, politicienii noștri fix asta ne servesc.

Așteptăm doar ca adevărul să iasă la suprafață și ne dorim schimbarea modului în care se numesc oamenii în funcții. Pe competențe, pe concursuri corecte.

Așa nu ar mai conta lupte stupide…

Sursa foto; Dâmbovițeanul și Edupedu.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *